vrijdag 27 april 2012

Negev en meer

Inmiddels hebben we al weer heel wat dingen beleefd, hier een update van onze belevenissen. Vorig weekend zijn we naar de Negev-woestijn geweest. We hebben daar prachtige wandelingen door de woestijn gemaakt. Het was lekker weer, niet al te warm, maar heerlijk zonnig. Uiteraard werd ons meerdere malen op het hart gedrukt dat we voldoende drinken, ons hoofd tegen de zon beschermen en voldoende zonnebrandcrème gebruiken. We zijn via Ber Sheva naar het zuiden gereden. Bij Ein Afdat hebben we een wandeling gemaakt door een prachtig en redelijk begroeid gebied in de woestijn. Daarna zijn we doorgereden naar het graf van David Ben Gurion en zijn vrouw. Vanaf die plaats zijn we naar onze verblijfplaats voor de nacht gegaan. We sliepen gezellig met z'n 8-en in een Bedoeïenentent en moesten het die nacht zonder elektriciteit stellen. Het was een erg leuke ervaring. 
We zongen in de avond liederen uit onze Opwekkingsbundel en we kregen daar met een aantal mensen een mooi gesprek over. Ook leerden we leuke nieuwe Hebreeuwse liedjes. 
















Eenmaal thuis hadden we op zondag een sensationeel uitzicht, namelijk een bermbrand op de berg waarop ons balkon uitkijkt. Later bleek dat dit wel vaker voorkom en dat het met regelmaat aangestoken wordt door kwajongens uit de buurt. 



Op woensdagmiddag hebben Joke, Jannie en Wijnanda de Me'a She'arim, de wijk van ultra-orthodoxe Joden.  We kwamen langs allerlei leuke winkeltjes waar Jannie deze mooie hoedjes scoorde. Uiteraard hebben we deze afgezet voordat we de wijk betraden. Aan het einde kwamen we er achter dat je zelfs geen shirtjes met korte mouwen kunt dragen, maar 'long sleeves' aan moet. Dan weten we dat voor de volgende keer! Toen we door de wijk liepen hadden we echt het idee dat we 100 jaar terug in de tijd gingen. Het enige opvallende verschil is dat nu iedereen continu loopt te bellen met zijn mobiele telefoon. Maar verder was het qua stijl, qua kleding, qua kleine winkeltjes, qua ongeordendheid, etc., net alsof de tijd stil is blijven staan daar. Leuk om mee te maken!









Deze week was het ook de week van de herdenking van oorlogsslachtoffers. Het begon vorige week donderdag met de Yom Hashoa, herdenking van de Holocaust. Overdag gaat er een sirene. Behalve ultra-orthodoxe joden en arabieren, stopt iedereen met zijn of haar bezigheden. Auto's en taxi's staan stil, bestuurders stappen uit en iedereen gaat uit respect staan om de slachtoffers te herdenken.
Op dinsdagavond was er een officiele bijeenkomst bij de Westelijke muur, en om 20.00 uur volgende weer een sirene. David en Jessica zijn hier naar toe gegaan. Teunie en Wijnanda hebben de bijeenkomst live via de webcam gevolgd. Onder andere Shimon Perez was spreker.
Op woensdagochtend was de derde sirene om slachtoffers te herdenken. Ook op onze werkplekken was er aandacht voor door middel van bijeenkomsten.

bij de klaagmuur

1 opmerking:

  1. Met grote aandacht heb ik jullie blog gelezen en de mooie foto's bekeken. Schitterend. Al de plaatsen uit de Bijbel doet heel vee als je daar loopt. Op dit ogenblik is mijn zus met haar man bezig met een rondreis door Iseaël en heeft net wat foto's gemaild. Ze liet ook het Hof van Gethsemade en ook Jeruzalem met de begraafplaats op de voorgrond. Heel indrukwekkend en wat groot, dat jullie daar mogen zijn.

    Geniet en bewaar het in je hart.

    Liefs van Marga

    BeantwoordenVerwijderen